Telefonické objednávky  311 240 330
 
 

Srovnání různých typů granulí

Jak a čím krmit psa?

Pokud si pořídíme štěně, nebo adoptujeme psa z útulku, měli bychom se zamyslet, čím budeme našeho psa krmit. Většina chovatelů hledá kvalitní krmiva podle ceny a reklamy. Náš pejsek však je individualita a některý může mít zažívací potíže o kterých jsme nevěděli. V tomto článku nebudeme porovnávat a hodnotit značky krmiv. Řekneme vám pouze jaký je rozdíl mezi třemi typy granulí.

Hodnotíme pouze výrobní postupy na obsah přírodních živin v granulích pro psy. Porovnáváme obsah živin a kvalitu granulí extrudovaných, pečených v troubě a lisovaných za studena.

Granule extrudované a vliv výrobního procesu na obsah živin

Proces extrudace je všeobecně popsán tak, že předem připravená kašovité hmota podobná paštice se vpraví do extrudéru (přístroj na "pečení" granulí), kde se za vysokého tlaku a teploty (120-200°C) granule protlačí přes síto a za vysokého tlaku a teploty "pečou". Tento proces výroby krmiv je pro zdraví a bříško vašeho pejska nejméně výhodný, jelikož bioaktivní látky (vitamíny i ostatní živiny) se ničí již při teplotě přes 50°C. 

Jak je tedy možné, že výrobci uvádějí takový obsah živin i u granulí extrudovaných? U tohoto typu krmiv je pouze jedna cesta, jak do granulí dostat vitamíny i další živiny. Cesta je v umělém a chemickém obohacování krmiva. Umělé vitamíny pak mají dvě funkce. První je vitamín samotný a druhá je skutečnost, že vitamíny krmivo konzervují.

U extrudovaných granulí existuje několik zdravotních nevýhod pro vašeho pejska. Granule se na konci výrobního procesu "obohacují" konzervanty a vitamíny. To může vést k zažívacím problémům psa. K tomu se přidává fakt, že granule v žaludku psa po styku s žaludeční tekutinou nabobtnají. To může mít za následek zvracení i torzi žaludku především u větších plemen psů.

Granule pečené v troubě, chuť a obsah živin

Příprava těsta probíhá ve velkém "mixéru". Připraví se hladké těsto, které se protlačuje přes síto (podobně jako formičky na vánoční cukroví) a granule se pečou v horkovzdušné troubě po dobu cca 30.minut a teplotě mezi 95°C až 170°C podle druhu. Tento proces výroby zachová chuť použitých surovin, nicméně je stále potřeba dodávat určité druhy vitamínů i živin.

Profitem pro vašeho pejska však může být, že granule pečené v troubě v žaludku psa nenabobtnají. Tím se potlačuje riziko torze žaludku.

Granule lisované za studena a obsah přírodních živin

V poslední době se na celém světě mezi chovateli rozmáhá trend zdravého krmení psů. Ke krmení B.A.R.F. se tak přidal nový trend krmení granulemi lisovanými za studena. U tohoto typu krmiva je výroba velmi náročná na vysokou kvalitu použitých surovin a výrobní postup, při kterém nesmí teplota přesáhnout 50°C. Díky zachování přírodních surovin v původním stavu patří tato potrava mezi ty nejlépe stravitelné a nejpřirozenější pro vašeho psa.   

U tohoto typu krmiva je důležitá zkušenost a kvalitní výrobní linka výrobce. Používány by měly být pouze syrové a kvalitní suroviny, které se pouze suší, melou a lisují. Tento výrobní proces uchovává v granulích všechny přírodní chutě, vitamíny i výživové vlastnosti použitých surovin.

Hlavním benefitem pro vašeho pejska je fakt, že tyto granule nenabobtnají a po styku s žaludeční tekutinou se rozpouštějí. Toto trávení granulí je pro organismus psa nejpohodlnější a nehrozí torze žaludku. Pes dostává z tohoto typu krmiva vyvážené množství potřebných živin pro svůj zdravý a fit život.

Jak je vidět z uvedených fakt k výrobě krmiv, má každý chovatel na výběr. Bezesporu se i výrobci extrudovaných krmiv snaží o kvalitu, nicméně trend i zájem chovatelů o zdravá krmiva svědčí o tom, že bude narůstat počet psů, kteří budou krmeni metodou BARF a v oblibě budou stále více i granule lisované za studena.

Důležitá informace: Někdy se může stát, že při přechodu z extrudovaných granulí na granule lisované za studena může mít pejsek řídčí stolici. Důvod může být ten, že zbytky "bývalé" potravy, které jsou stále ve střevech se díky faktu, že granule lisované za studena podporují peristaltiku střev, se začnou vylučovat a střevo se začne "čistit". Dalším důvodem pak může být skutečnost, že střevo z dřívějších druhů potrav bylo "zlenivělé" a nyní si zvyká na novou potravu a získává zpět svůj pohyb "peristaltiku", která je nejen zdravá, ale také potřebná ke správnému a zdrevému zažívání. Proto doporučujeme podporovat peristaltiku střev (pokud krmíte jinými, než za stduena lisovanými krmivy) např.mletou křemelinou, vlákninou apod.  

Provozováno na Provozováno na systému NetShops
GoPay
Zboží.cz
Cookies Cookies
Potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „OK“.
Souhlas můžete odmítnout zde.
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie podle kategorií, v souladu s vlastními preferencemi.
Technické cookies
Zobrazit více
Reklamní cookies
Zobrazit více
Analytické cookies
Zobrazit více
Personalizované soubory cookie
Zobrazit více